Energie-investeringsaftrek

Onze overheid stimuleert het investeren in duurzaam ondernemen. Dit is dan ook het doel van de Energie-investeringsaftrek, ook wel afgekort EIA genoemd. Let op: Niet alle LED verlichting komt in aanmerking voor de EIA. Er zijn specifieke eisen aan de armaturen & installatie. Wij vertellen u hier graag meer over!

Hoe werkt EIA?

Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, kunt u via de EIA 55,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van uw onderneming. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt bij een BV ongeveer 10% van de goedgekeurde investeringskosten. U meldt uw investering ditigaal via het eLoket van RVO.nl. Let op dat u op tijd uw melding maakt. (U kunt een energiebesparende investering binnen 3 maanden na datum van de investeringsverplichting melden via mijnRVO. Op mijnRVO vindt u ook meer informatie over het doen van een melding of kunt u direct een melding doen. Vraag hiervoor op tijd eHerkenning aan.)

Wie komen er in aanmerking voor EIA?

Alle ondernemers die in Nederland belastingplichtig zijn voor inkomsten- of vennootschapsbelasting, kunnen in principe in aanmerking komen voor EIA. Uiteraard moet u dan wel investeren in een bedrijfsmiddel dat aan bepaalde wettelijk vastgestelde energieprestatie-eisen voldoet. Tevens moet u er rekening mee houden dat u de EIA kunt toepassen op de aanschaf- of voortbrengingskosten (daarbij inbegrepen de eventuele montagekosten en de kosten van een energieadvies) van de bedrijfsmiddelen die aan de energieprestatie-eisen voldoen. Per kalenderjaar moet er in totaal ten minste € 2.500,- aan energiebesparende middelen in de onderneming worden geïnvesteerd.

De regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen. Als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie, kunt u via de EIA 55,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst van uw onderneming. Het directe financiële voordeel is afhankelijk van het belastingpercentage en bedraagt bij een BV ongeveer 10% van de goedgekeurde investeringskosten. U meldt uw investering ditigaal via het eLoket van RVO.nl.

Voorwaarden led-verlichting voor aanvraag EIA regeling 2017

210502 [W] [GEWIJZIGD]
Besparingssysteem voor verlichting

Bestemd voor: het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie of reagerend op veegpulsen, en bestaande uit: licht- of bewegingssensoren, schakel- of regeleenheid, (eventueel) veegpulsregeling, (eventueel) dimregeling.

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt €150 per sensor

210506 [W] [GEWIJZIGD]
Led-verlichtingssysteem
Bestemd voor: verlichting in of bij bedrijfsgebouwen, en bestaande uit: led-armatuur anders dan met led-buizen, met een specifieke lichtstroom van ten minste 100 lm/W.

De specifieke lichtstroom dient gemeten te zijn conform LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen. Onder de specifieke lichtstroom wordt hier verstaan de verhouding tussen lichtstroom van het verlichtingssysteem (in lumen) en het daartoe opgenomen elektrische vermogen (in Watt). Metingen op grond van LM-79-08 en NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen, dienen verricht te worden door geaccrediteerde instellingen, waarbij elektrische- en fotometrische metingen specifiek in de accreditatie-scope van betreffende instelling dienen te zijn opgenomen. De powerfactor van het verlichtingssysteem moet ten minste 0,90 bedragen. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 25 per 1000 lumen door de armatuur gegenereerde lichtstroom.

Toelichting: Een externe sensor kan mogelijk in aanmerking komen onder code 210502.

210508 [W]
Led-belichtingssysteem

Bestemd voor: podium- of theaterbelichting, en bestaande uit: spot- en/of floodlightarmaturen, (DMX) driver. De powerfactor van het belichtingssysteem moet ten minste 0,90 bedragen.

Toelichting: Alleen de spot- en/of floodlightarmaturen en driver komen in aanmerking. led-schermen of led-displays komen niet in aanmerking.

210509 [W] [GEWIJZIGD]
Led-buis systeem

Bestemd voor: verlichting in of bij bedrijfsgebouwen, en bestaande uit: systeem van led-buis in combinatie met een externe driver. De specifieke lichtstroom van mde led-buis dient ten minste 120 lm/W te bedragen. De specifieke lichtstroom dient gemeten te zijn conform LM-79-08, NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen. Onder de specifieke lichtstroom wordt hier verstaan de verhouding tussen mlichtstroom van het verlichtingssysteem (in lumen) en het daartoe opgenomen elektrische vermogen (in Watt). mMetingen op grond van LM-79-08 en NEN-EN IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige protocollen, dienen verricht te worden door geaccrediteerde instellingen, waarbij elektrische- en fotometrische metingen specifiek in de accreditatie-scope van betreffende instelling dienen te zijn opgenomen. De powerfactor van het verlichtingssysteem moet ten minste 0,90 bedragen. Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt €20 per led-buis

Toelichting: Een externe sensor kan mogelijk in aanmerking komen onder code 210502.

Let op: ieder jaar wordt de EIA regeling aangepast! De actuele gegevens vind u op de site van Agentschap NL.

De complete lijst met energiebesparende bedrijfsmiddelen die gebruik kunnen maken van de EIA in 2017 vindt u hier.
De EIA regeling van vorig jaar nog eens volledig nalezen? Download dan hier de brochure Energie-investerings aftrek (EIA) Energielijst 2016uitgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De subsidie is voor zowel binnen- als buitenverlichting en voor bestaande- en nieuwbouw aan te vragen. Wij kunnen indien gewenst hulp bieden bij de aanvraag.

Deze subsidie mag naast de “KIA” aangevraagd worden.