De Voordelen van LED

De voordelen van ledverlichting op een rijtje:

Laag energieverbruik

Een gemiddelde ledlamp verbruikt tussen de 2,5 en 5 Watt vermogen. In vergelijking met een halogeenspot of gloeilamp die tussen de 30 tot 50 Watt vermogen verbruikt. Een ‘concurerende’ spaarlamp zit op een verbruik tussen de 5 en 12 Watt. Afhankelijk van de grootte van uw huis en uw energieverbruik kan er tot wel 85% op de energienota worden bespaard.

Branduren

De gemiddelde branduren van een ledlamp zit op 50.000 uur. Een gloeilamp heeft 1000 branduren en een spaarlamp is goed voor 6000 uur.

Terugverdientijd

De terugverdientijd ligt meestal, afhankelijk van uw energieverbruik en investering, tussen de 2,5 en 3 jaar voor een gemiddelde woning. U kunt zich voorstellen dat bij bedrijven met 24-uurs diensten dit al eerder bereikt kan worden.

Milieu

Naast de genoemde veelvoud van branduren ten opzichte van andere lichtbronnen en het weinige vermogen dat een led verbruikt zijn er nog meer milieubesparende eigenschappen. Bij led komen geen schadelijke straling vrij zoals UV en infrarood. De lamp hoeft minder vaak vervangen te worden, maar hoeft ook in tegenstelling tot andere lampen niet met het chemisch afval te worden afgevoerd; led bevat geen Kwik.

Warmte

Een ledlamp wordt respectievelijk niet warm. Daar waar bij een ouderwetse gloeilamp nog 90% van de energie werd omgezet in warmte is dat bij led slechts 10%. U kunt een ledlamp dan ook ten alle tijden aanraken zonder de handen te verbranden.

Geen opstarttijd

Bij TL en een spaarlamp is een opstarttijd nodig om de lamp te laten branden. Bij led is hier geen sprake van; wanneer de verlichting wordt aangeschakeld gaat het licht dan ook gelijk aan.

Besparing

In aanschaf is een ledlamp over het algemeen duurder. Echter door de combinatie van een lamp die tot wel 50 keer langer mee gaat en wel 3 tot 5 keer minder vermogen verbruikt, is dit de respectievelijk kleine investering meer dan waard. Je bespaart daardoor niet alleen, je verdient gewoon op je energierekening ten opzichte van voorgaande jaren. De Nederlandse overheid onderstreept dit door het instellen van de verschillende regelingen die voor ondernemers te gebruiken zijn.

Lichtopbrengst en -kleur

De lichtopbrengst van led is vergelijkbaar of beter dan die van de ‘oude’ producten. De flikkering die sommige mensen bij TL waarnemen is niet bij led aanwezig. Led is niet meer alleen het blauwe koude licht dat mensen kennen van de eerste generatie led. Led is in verschillende tonen en kleuren te verkrijgen en in veel gevallen dimbaar. In tegenstelling tot halogeenlampen gaat bij led ook het Wattage dat nodig is omlaag waardoor je voor minder licht ook daadwerkelijk minder betaalt. Daarbij kan voor elk type ‘ouderwets licht’ een goed led-alternatief worden gevonden met alle daarbij horende voordelen.