Zonnepanelen

Zonnepanelen, de echte naam fotovoltaïsch paneel of PV-paneel. Je ziet ze overal. Om het eenvoudig te houden, noemen we ze zonnepanelen. Kort door de bocht zorgen zonnepanelen ervoor, dat de zoninstraling welke er elke dag is (de ene dag wat meer, dan de andere), omgezet kan worden in energie. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. Je kan hierbij denken aan Monokristallijn of Polykristallijn, maar ook aan glas-glas of glasfolie zonnepanelen. De opbrengst van een zonnepaneel is afhankelijk van verschillende factoren. Om een vergelijk te kunnen maken, zijn er Standaard Test Condities bedacht. Handig, zo is de opbrengst van het paneel goed en eerlijk met elkaar te vergelijken! Echter, Om de stroom van de zonnepanelen te kunnen gebruiken, zullen we de gelijkspanning die het zonnepaneel omzet, moeten omzetten in wisselspanning, welke we kunnen gebruiken. Dit doen we middels een omvormer. Wil je meer weten over zonnepanelen? Op deze pagina gaan we er dieper op in!

Omvormers

De omvormers zorgen ervoor, dat we de stroom die de zonnepanelen produceren, ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Er zijn meerdere soorten omvormers en een omvormer heeft meerdere functies. Daarnaast zijn er uiteraard verschillende merken. Afhankelijk van uw wensen, mogelijk de eisen van de verzekeringsmaatschappij, het aantal en de liggen van het dak waar de panelen geplaatst worden, kan er een keuze gemaakt worden. Bekende merken van Micro-omvormers (hierbij komt de omvormer buiten, onder het paneel) zijn bijvoorbeeld Enphase, APsystems of Hoymiles. Solaredge werkt met een centrale omvormer, maar maakt vervolgens gebruik van PowerOptimizers. Door deze PowerOptimizers haalt elk paneel het maximale rendement en zorgt de omvormer ervoor dat de gelijkspanning omgezet wordt in wisselspanning. Vervolgens zijn er ook “gewone” string-omvormers, al zit hier ook weer veel verschil in. Zo heeft SMA de techniek ShadeFix, een techniek om verlies door schaduw te beperken. Het merk Autarco heeft vervolgens als voordeel dat zij een compleet systeem aanbieden. Daarnaast bieden zij een unieke kWh garantie waardoor u extra zekerheid heeft dat u een eerlijke berekening krijgt over de verwachte opbrengst van uw systeem. Inmiddels hebben al deze merken uiteraard ook mogelijkheden om een accu op de omvormer aan te sluiten, dit noemen we ook wel Hybride omvormers.

Hybride omvormers 

Een “normale” omvormer zorgt ervoor dat de gelijkspanning van de zonnepanelen omgezet wordt in wisselspanning die we gebruiken. Echter; als we stroom willen opslaan, doen we dit weer op gelijkspanning. Dit kan zonde zijn, omdat elke “omzetting” van spanning, spanningsverlies betekend. Om dit te beperken kunt u ervoor kiezen een Hybride omvormer aan te schaffen. Hierdoor wordt de wisselspanning direct in de accu opgeslagen en pas “omgezet” als u de stroom wilt verbruiken. Naast het voordeel dat er hierdoor dus minder stroom verloren gaat, scheelt het ook een 2e apparaat. Of een hybride omvormer ook voor u een goede keuze is, hangt van meerdere factoren af. Uiteraard kunnen we samen met u hier naar kijken in een persoonlijk advies gesprek.

Montagesystemen

Net als merken zonnepanelen, zijn er ook veel verschillende merken en soorten montagesystemen. Voor schuine daken werken wij erg graag met Esdec. Esdec heeft al meer dan 20 jaar ervaring en blijft bezig met innoveren. Doordat het montage systeem bestaat uit lichte en stevige componenten, kunnen wij dit systeem efficiënt installeren (wat weer scheelt in de montage kosten) en bent u verzekerd van een betrouwbaar systeem op het dak van uw woning. We willen namelijk niet, dat de panelen er bij een goede storm vanaf waaien! Als we kijken naar een platdak systeem, is hier de keuze in een zogehete “oost-west” oplossing en een “zuid” oplossing. Het voordeel van een “oost-west” opstelling is dat het systeem eerder begint met opwekken en wat langer doorgaat. Er is minder ballast nodig en er passen vaak meer panelen op het dak. Het kan ook voorkomen, dat de wens een zo hoog mogelijke opbrengst is, of dat er veel opstakels op het dak staan die voor schaduw zorgen bij een lage zon of waardoor een oost-west systeem niet helemaal lekker uitkomt. Als plat dak montage systeem gebruiken we graag het SunBeam montage systeem. Sunbeam werkt Eenvoudig, snel en veilig. Het voordeel dat we een keuze voor deze twee merken hebben gemaakt, is dat we dit zelf op voorraad voeren en we dus reserve onderdelen hebben. Daarnaast hebben we veel ervaring waardoor we de installaties goed, veilig en snel kunnen uitvoeren.

En bovenstaande resulteert in een Zonnestroom systeem! 

Een veel voorkomende vraag is; wat kosten die zonnepanelen. Of; ik wil graag zonnepanelen. We weten nu, dat we dus eigenlijk niet opzoek zijn naar zonnepanelen, maar naar een zonnestroom oplossing! En die oplossing is voor iedereen anders. Een paar begrippen kunnen we kort wat over vertellen, leest u vooral nog een klein stukje verder.

En over een zonnestroom systeem is weer heel veel te vertellen. Zo staat er met regelmaat in de krant wat over salderen, een terugleverboete, dynamische stroomcontracten, netcongestie, niet mogen terugleveren (bij grootverbruikersaansluiting), ISDE subsidie en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is handig, om te beginnen met te kijken naar uw soort hoofdaansluiting. Heeft u een stroomaansluiting groter dan 3x80A? Dan gelden er andere regels als hoofdaansluitingen tot 3x80A. Doordat de mogelijkheden op dit moment zo snel veranderen, vertellen we u graag in een persoonlijk gesprek meer over de mogelijkheden en regels die voor u van toepassing zijn.

Terugleverboete

Voorruit, als afsluiting omdat hier zoveel verkeerde informatie over gegeven wordt… Elke energieleverancier is verplicht een standaard contract aan te bieden. In dit standaard contract mag geen terugleverboete of vergoeding gevraagd worden. Dus; zolang we mogen salderen, vraagt u aan uw energieleverancier om een standaard contract. Hiermee profiteert u maximaal van de salderingsregeling die er op dit moment nog is. Dit is met name verstandig, als u op jaarbasis ongeveer evenveel opwekt, als u verbruikt!

Ik wil graag meer weten!

U kunt een kijkje nemen bij een van onze referenties, de zonnestroompagina Roosendaal, of bij de projecten van Kom het dak opHBV voor Zon en Ley stroom. Wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!